Domů » Blog » Ropuší námluvy

Ropuší námluvy

Ropucha obecná ( Bufo bufo ).....anebo žába prašivá.


Obr.1 Ropuší páření.

V nedalekém Seifhennersdorfu v Žitavských horách, pod čedičovym vrchem Frenzelsberg, je olšová niva zlatonosného potoka Waldfluß. Podmáčené blatouchové louky s kaskádou rybníčků, kde přicházím právě do největších ropuších námluv jaké jsem kdy viděl, a strávil s nimi chvilku v době rozmnožování.

Obr.2 Nadržení samečci v touze doslova usmrcují samičku.

Bylo rušno...

Stovky obojživelníků se hemžili pod nohama, v rybníčku a potoce. Po rýžování zlata tam zůstaly různé náspy a valy, takže terén zadržuje dostatek vody, kde mohli vytvářet snůšky vajíček. Bylo to však v olšovém podrostu a polední Slunce vytvářelo ostrý kontrast. Stínidlo bych asi neustál, protože foukal vítr a nemohl bych více přiclonit při focení z ruky. Vybral jsem si proto na focení strouhu vedle cesty, kde jich bylo také dostatek a na samičky se nabalovaly desítky samečků.

Obr.3 Páření ve strouze u cesty.

Šlo o život...

Po chvilce pozorování nacházím jasné favority a s údivem připravuji foťák. Nadržení samečci doslova muchlovali samičky a dost početně. Několikrát se ve vodě v chuchvalci přetáčeli sem a tam a odstrkovali se nohama. Dělo se to hlavně když přilézali další amanti. Samiček ve strouze bylo i několik mrtvol, které nevydržely ten obrovský nápor, a buď byly zadušené, utopené, nebo utýráné k smrti nadrženými samečky. Strouha byla plná vody, která stékala z pole a cesty . Místy byly jen jílové sedimenty bez vody, kde ulehám k dalšímu ropušímu chuchvalci i přesto, že byla ještě zima. Jílová strouha mě umožnila dostat se do jejich úrovně a v zápětí jsem nevěděl jestli mám spíše fotit, nebo natáčet video.

Obr.4 Pranice a odstrkování při hromadné akci.

Narušitelé...

Na cestě okolo strouhy je turisticky značená trasa, takže jsem byl středem německé pozornosti. Každý chápavý výletník prošel s pozdravem a nechal mě nerušeně pracovat. Až na dvě báby, které se u mě zastavily při natáčení videa a začaly se mě neomaleně vyptávat na kraviny. Takže snímání zvuku a krásný hlas ropuch prokládaly ropuchy lidské, což mě dost štvalo ! Když na ně ze strouhy pohlédl Brežněv, tak radši odešly.

Obr.5 Páření v olšinách.

Bez zábran...

Chuchvalec se ve strouze neustále pohyboval ze strany na stranu, z něhož občas nějaký samec vypadl . Další přiskákali z cesty, anebo slézali z pole. Ty pářící mě ignorovali už od začátku, ale ty okolní si po nějaké době zvykli tak, že si zalézali pod můj hrudník, nohy, na záda a jednoho Tačvúda jsem měl na paži, který mě s velkým klidem pozoroval .

Obr.6 Spokojený pár v korytě potoka.

Když už jsem dřevěněl a bláto začlo být nepříjemné, zvedám se v kliku, abych ropuší kamarády nerozmáčknul se svým metrákem. Na konec udělám pár momentek v olšinách u potoka a spokojeně odjíždím na pozdní oběd domů. Nevím kdy se mi zase naskytne takový zážitek s tolika obojživelníky.

Více o ropuše obecné : http://www.naturabohemica.cz/bufo-bufo/

Obr.7 Pevně přitisknutý samec.

Obr.8 Osamocená frigidní samička.

Obr.9 Nadržení obojživelníci absolutně ignorující fotografa.
.
Fotodokumentace :
Jiří Plekanec - 12/4/2015 - Německo.
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie. podrobné nastavení