Domů » Blog » Noční svíticí oblaka

Noční svíticí oblaka - Noctilucent Clouds (NLC)

Název oblaků vzniknul z latinského ( noctis = noc a lucent = lesknout, svítit ).

Obr. 1 / NLC - Šluknovská pahorkatina - Sony Alpha 77 II, Minolta 28 mm f2.8 (4 s, F 3.5, ISO 400), 17.6.2019 - 23:05 SELČ

V roce 1885 úkaz na noční obloze pozoroval jako jeden z prvních pražský geodet, astronom a matematik Václav Láska (1862 - 1943). V našich zeměpisných šířkách je úkaz k vidění pouze v červnu a červenci, kdy je Slunce 6°- 16°pod horizontem a svíticí oblaka za soumraku nasvěcuje nad severozápadním obzorem v cca 22:00 - 23:30, a severovýchodním při rozbřesku 2:30 - 4:00 letního času.

Polárním mezosférickým oblakům se také lidově říká stříbřitá, nebo elektrizující oblaka díky svému bělavě-modrému jasnému světlu. Jedná se o drobné krystalky ledu, které se vážou na prachové částice v mezosféře ve výškách 75 - 90 km, kde panuje teplota okolo -140°C. Odrazem slunečního světla 15°- 30° nad obzorem zářivě svítí podle intenzity tak, jak jsou na mých fotografiích, nebo na konci článku v odkazech, kde se od odborníků můžete o těchto pozoruhodných oblacích dočíst více.

Jak mezosférická oblaka vznikají, a proč se poslední dobou tak často na obloze vyskytují se stále zkoumá, avšak jisté skutečnosti už vědci znají....

Obr. 2 / NLC - Olbersdorfer See, Německo - Sony Alpha 77 II, Minolta 28 mm f2.8 (8 s, F 4, ISO 400), 18.6.2019 - 3:16 SELČ

Moje pozorování..

Už několik let za soumraku vyhlížím nad severozápadním obzorem zářivý úkaz pokud mraky dovolí a je téměř jasno. Mám svá oblíbená pozorovací místa nedaleko Varnsdorfu, třeba hráz rybníka s velkým rozhledem na již zmíněný obzor, kde se vše ve vodě krásně zrcadlí, no a stejně na výběr moc u nás není. Je to napínavá podívaná, kdy se den proměňuje na noc a v modré hodině se dá něco pěkného nafotit, natož když se objeví elektrizující oblaka, která jsou vidět i za rozbřesku. Jenže ty se před svítáním objevují v kritickou hodinu a třeba v pracovním týdnu je to pro mě nemyslitelné! Často se stává, že když se objeví večer, jsou totiž vidět i ráno a vyplatí se vydržet bez spánku.

Občas se i kolemjdoucí rybáři ptají co tam fotím a sleduji, a když jim to vysvětlím, tak se pak dozvídám i zajímavé pohádky které mi tam někteří naservírují ,,ale to já sem viděl,,..!? :-) A to celé vám u rybníka znepříjemňuje savý hmyz, který je dotěrný a repelenty od podvodných firem bohužel žádné nefungují...

Tak jsem se dočkal!

Tento rok se během června mezosférická oblaka docela často objevují. Pondělní večer (17.6.2019) jsem kouknul před desátou na severní obzor a teprve objevující se náznaky úkazu byly do výše komína bývalého n.p. Elite, který je takové moje dobré měřítko. Celý severní a západní obzor začínal zářit, a tak jsem blesku rychle sbalil náčiní a frčel na pozice. Po příjezdu se ocitám v tom nejlepším světle a s nadšením fotím. Stříbřitá oblaka zářila na obzoru skoro celou noc, takže vyrážím ještě ráno k Olbersdorfskému jezeru nedaleko Žitavy, kde už nebyly tak dobré podmínky a prostředí jako večer, ale zadařilo se.

Noční svíticí oblaka jsem už samozřejmě za ty leta několikrát viděl a fotil u nás, v Německu a třeba v Dánsku, kde po několika nevydařených vyjížďkách na již vyhlídnutá místa za Horsens jsem si řekl..... ,,kašlu na to dám si pivo, beztak nic nebude,,..... a zákonem naschválnosti bylo! :-) ...Nezbývalo mi nic jiného než vyběhnout alespoň před hotel na parkoviště kde mi to ten večer muselo stačit, i přesto že do té doby to byly ty nejhezčí co jsem spatřil! Člověk si prostě musí rozmyslet co chce a pokud se takový krásný úkaz u nás v ČR dá během dvou letních měsíců pozorovat a vyfotit, nemá to chybu! :-)

Mezosférická oblaka Elektrizující oblaka

Mezosférická oblaka Stříbřitá oblaka

Polární mezosférická oblakaNoční svíticí oblaka

...................................................................................................................

Dodatek: Holly: ,,Abych nezapoměl mám pro vás novinku,, :-) ........


Po pondělním představení 17.6, se po čtyřech dnech v pátek 21.6 na téměř noční obloze objevila další. Tentokrát šlo o druhá největší noční svíticí oblaka jaká byla v ČR zaznamenána a byla přes půlku oblohy! Úkaz jsem zaznamenal v předhůří Lužických hor na Velkém rybníku u Rybniště, který patří mezi největší vodní plochy na Děčínsku. Naposledy takový velký úkaz zaznamenali nadšenci a astronomové 15. června 2012!

NLC Mezosférika

Cirry nočních svíticích oblakůMezosférické motýlení

..................................................................................................................

Jiří Plekanec 19. - 21. 6. 2019
Zdroj, info, odkazy:
http://www.akademon.cz/Article/Detail?name=Jak%20vznikaji%20nocni%20svitici%20oblaka&source=0108
https://www.rozhlas.cz/vedaarchiv/priroda/_zprava/475431
http://www.asu.cas.cz/articles/942/19/v-cervnu-a-v-cervenci-vyhlizejte-nezvykla-nocni-svitici-oblaka
https://cs.wikipedia.org/wiki/No%C4%8Dn%C3%AD_sv%C3%ADt%C3%ADc%C3%AD_oblak
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie. podrobné nastavení